03/07/2024
690 680 960

Sezon na grilla rozpoczęty – 8 pomysłów na smaczne dania z grilla

Wraz z nadejściem majówki w wielu polskich domach tradycyjnie rozpoczął się sezon na grilla. Należysz do grona fanów przysmaków z rusztu i zamierzasz wkrótce zorganizować imprezę w plenerze? W takim razie z pewnością przyda Ci się garść kulinarnych inspiracji, którymi zaskoczysz gości. W tym artykule zebraliśmy dla Ciebie 8 popularnych pomysłów na apetyczne dania z grilla. Miłej lektury!

Kiełbasa z grilla

Myślisz, że każda kiełbasa nadaje się na grilla? Nic bardziej mylnego. Doświadczeni koneserzy przysmaków z rusztu doskonale wiedzą, że najlepiej sprawdzą się kiełbasy o dość dużej zawartości wody i średnio lub grubo rozdrobnione. Ważna jest też obecność tłuszczu, który podczas pieczenia mięsa na grillu zapewnia niezwykły aromat. Wspomniane kryteria spełniają takie klasyki jak m.in. kiełbasa śląska, biała, toruńska i zwyczajna. Podczas zakupów koniecznie zwróć uwagę na zawartość mięsa. Im jest wyższa, tym zazwyczaj lepsze walory smakowe i jakość kiełbasy. Przyjrzyj się także kwestii przypraw i wybierz produkty, które najlepiej odpowiadają preferencjom Twoim i Twoich gości.

Karkówka z grilla

Karkówka pieczona na ruszcie to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań podczas imprez w plenerze z rodziną i znajomymi. I trudno się temu dziwić. Dobrze zamarynowane i starannie przygotowane na grillu mięso ma niezwykle wykwintny smak. Na dodatek w sezonie grillowym karkówkę często możesz kupić w atrakcyjnych cenach. W ostatnich latach ceny promocyjne za 1 kg karkówki wieprzowej w marcu (przed sezonem) i maju (początek sezonu) w Lidlu wyglądały w następujący sposób:

Aktualne gazetki promocyjne Lidla z ofertami specjalnymi znajdziesz tutaj. W popularnej sieci supermarketów czeka na Ciebie obecnie wiele świetnych promocji również na popularne produkty na grilla. Nie zwlekaj zbyt długo – maj to świetny okres na zakup karkówki w dobrej cenie.

Kaszanka z grilla

Ten przysmak może pochwalić się zarówno ogromnym gronem fanów, jak i sporą grupą zagorzałych przeciwników. Niechęć do kaszanki często wynika jednak nie tyle z jej specyficznego smaku, co z myśli o jej niezbyt apetycznej zawartości. W tym popularnym produkcie oprócz kaszy znajdują się bowiem również takie składniki jak krew i podroby. Obłożona cebulą i posypana ziołami kaszanka nabiera niezwykłego smaku w wyniku pieczenia na ruszcie, co może szybko zmienić Twoją opinię o tym wyrobie wędliniarskim. Kaszanka z grilla, podobnie jak kiełbasy, często jest serwowana podczas różnego rodzaju pikników tematycznych i innych wydarzeń w Lublinie.

Szaszłyki z grilla

To danie z grilla daje prawdziwe pole do popisu osobom z bogatą wyobraźnią i talentem do łączenia ze sobą różnych smaków. Klasyczne szaszłyki to marynowane kawałki mięsa przekładane cebulą i papryką. Równie dobrze możesz jednak dodać do mięsa inne warzywa. Co więcej, możesz nawet zupełnie zrezygnować z mięsa i zastąpić je rybami, owocami morza czy też samymi warzywami i owocami. Niebanalnym pomysłem może być również postawienie na oryginalne marynaty inspirowane np. kuchnią chińską lub indyjską.

Ryba z grilla

Ciekawą odmianą może być zorganizowanie rybnego grilla. Jeśli masz taką możliwość, możesz nawet upiec na ruszcie samodzielnie złowione okazy. W innym przypadku postaraj się wybrać wysokiej jakości ryby od lokalnego sprzedawcy lub z supermarketu. Na grilla świetnie nadają się takie gatunki jak sandacz, okoń, łosoś, halibut i pstrąg. Możesz również zdecydować się na tuńczyka, węgorza lub suma.

Owoce morza z grilla

Fani wyrafinowanych smaków i śródziemnomorskich klimatów zdecydowanie powinni spróbować owoców morza z grilla. Na ruszt możesz wrzucić właściwie dowolny ich rodzaj. Pamiętaj jednak o tym, że każdy z tych produktów może wymagać nieco innego sposobu przygotowania i czasu pieczenia. Jednym z najłatwiejszych owoców morza do przyrządzenia na grillu są krewetki, które wystarczy skropić oliwą i trzymać na rozgrzanym ruszcie dosłownie kilka minut.

Warzywa z grilla

Wegetarianie i weganie wcale nie muszą rezygnować z imprez z grillem w tle. Niepowtarzalne doznania smakowe mogą bowiem zapewnić im grillowane warzywa. Na ruszcie możesz śmiało umieścić paprykę, cebulę, pomidora, bakłażana czy też cukinię. Możesz je pokroić w kawałki, skropić oliwą i wymieszać w przyprawach, a następnie położyć na grillu w folii, specjalnym woku lub innych naczyniach do pieczenia na ruszcie. Ciekawą opcją jest też przygotowanie warzywnych szaszłyków.

Komentarze wyłączone