05/07/2024
690 680 960

Dziś Święto Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa. Będzie też wiele dodatkowych atrakcji

Już po raz czwarty w Lublinie odbędzie się Święto Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa. Wydarzenie organizują Fundacja Regionalia Lubelszczyzny we współpracy z Lubartowską 77. Zapraszamy do jego odwiedzenia.

Święto Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa to okazja dla mieszkańców Lubelszczyzny do zapoznania się z wyrobami mlecznymi oraz serami warzonymi przez serowarów indywidualnych i oferowanymi przez lubelskie mleczarnie. W rozmowach z producentami będzie można uzyskać informacje, jakie procesy zachodzą w mleku, że z białego płynu powstają tak różnorodne gatunki serów, w tym właśnie twaróg.

W czasie imprezy organizatorzy skupią się na lubelskim twarogu, produkcie naturalnym, o wielu właściwościach prozdrowotnych i wielu możliwościach kulinarnego wykorzystania. Twarogi należą do produktów żywnościowych wytwarzanych od pokoleń. Ich charakterystyczny smak towarzyszy konsumentom nierzadko od najmłodszych lat pozostając niezbędnym i niezastąpionym przez całe życie. Polski twaróg ma niepowtarzalny smak. Nigdzie na świecie nie spotkamy twarogu o takim smaku i aromacie.

Lubelszczyzna to region szczególnie ściśle związany z tym produktem, bogaty w mleczarnie i wytwórców twarogu. Od lat oferujemy najlepsze sery i twarogi od znanych na całą Polskę lubelskich mleczarni jak i od małych, lokalnych producentów. Różnorodność serów z naszego regionu sprawia, że mogą być składnikiem tradycyjnych potraw przygotowywanych w domu lub serwowanych w najlepszych lubelskich restauracjach jak i samodzielnym daniem. Smak lubelskiego twarogu to w wielu przypadkach smak dzieciństwa, smak babcinego twarogu wyrabianego i spożywanego codziennie w czasie wakacji spędzanych na wsi. Wspaniale smakował z miodem z pasieki dziadka, z ogórkiem zerwanym prosto z grządki.

Uczestnicy imprezy wezmą udział w degustacji prezentowanych produktów mleczarskich oraz będą mieli możliwość ich zakupu. W czasie 4. edycji będzie możliwość spotkania się także z producentami dodatków do serów: pieczywa, miodów oraz przetworów z owoców i warzyw. W czasie wydarzenia organizatorzy będą promowali patriotyzm gospodarczy oraz zachęcali do zakupów u lokalnych producentów.

Impreza będzie zawierała bogaty pakiet edukacyjny. Przewidziane są atrakcje dla dzieci, które będą mogły wziąć udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez uczniów lubelskiej szkoły gastronomicznej pod hasłem „Młodzież Lubelszczyzny dzieciom Lubelszczyzny – międzypokoleniowe przekazywanie tradycji kulinarnej”. Seniorzy wysłuchają prelekcji na temat prozdrowotnych właściwości twarogów oraz wszyscy odkryją nowatorskie kulinarne połączenia twarogu z dodatkami. Przedstawione będzie zagadnienie produktów mlecznych na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego. Dzieci poznają też zagadnienie patriotyzmu gospodarczego.

Każdy uczestnik będzie witany chlebem z lubelskiej piekarni z pastą twarogową. Najmłodsi miłośnicy mleczarstwa otrzymają balony w kształcie krowy, co jest już tradycją imprezy i sprawia obdarowanym bardzo wiele radości. Wstęp na imprezę jest bezpłatny. Całość rozpocznie się dziś o godzinie 11.00 i potrwa do 15.00 na Lubartowskiej 77.

Portal lublin112.pl jest patronem medialnym wydarzenia.

Dodaj komentarz