02/07/2024
690 680 960

W Świdniku znów Smakowano Regionalne Frykasy. Był też koncert Kapeli Drewutnia (zdjęcia)

W niedzielę na Placu Konstytucji 3 Maja w Świdniku zorganizowana została druga edycja „Świdnickiego Smakowania Regionalnych Frykasów”. Na wydarzeniu pojawiło się wielu wystawców zdrowej, ekologicznej żywności z całego regionu lubelskiego. Oferują najbardziej oryginalne, smaczne i wyszukane produkty wytwarzane w manufakturach domowych.

Świdnickie Smakowanie Regionalnych Frykasów organizuje Centrum Usług Społecznych w Świdniku. Na wydarzeniu pojawiło się szereg wystawców zdrowej, ekologicznej żywności. Oferują oni m.in. pierogi, miody, ciasta, wędliny, ryby wędzone, sękacze, kiszonki, oleje, kawy, herbaty, soki, piwa i wiele innych produktów.

Jednak to nie wszystko. Na uczestników czekały również pokazy kulinarne, konkursy z nagrodami, pokaz i możliwość degustacji potraw słowiańskich, warsztaty zdrowego żywienia dla dzieci „smacznie i na wesoło”, porady dietetyka, prelekcje specjalistów z dziedziny żywienia, a najmłodsi chętnie brali udział w animacjach, bawili się na dmuchańcach, mogli też przyozdobić sobie włosy w kolorowe warkoczyki a buzię pomalować np. w ulubione postacie z bajek.

Jak podkreślano, wystawcy to ludzie z pasją i sercem, wytwarzający wyśmienite produkty. Dlatego też świdniczanie mieli okazję spróbować zdrowych i ekologicznych przysmaków. Można było również wykonać analizę składu ciała i uzyskać porady dietetyka oraz posłuchać koncertu Kapeli Drewutnia.

6 komentarzy

  1. I ten słynny na całym świecie ze Świdnika ”czosnek marynowany w cebuli i wodzie święconej”, najlepszy do kanapek ! Mmmmmm paluchy lizać..

  2. I Michael Jacksoon odwiedzil nasz swidnicki raj

  3. Jakson widać, że już typowy emeryt, pierwszy w kolejce.

  4. Zazwyczaj podczas takich imprez ceny są bardzo wysokie. Na przykład, wedlina po 100 PLN itp.

Dodaj komentarz